Deze portretten van vrouwen uit Iran, zijn gemaakt met behulp materialen uit de natuur waarmee ik een verband legt tussen mijn eigen verbondenheid met vrijheid en het symboliseren van èchte vrijheid.
Het wordt tijd dat vrouwen over de hele wereld voor elkaar opkomen voor vrijheid en tegen onderdrukking. Ook hier in Nederland. Vrouwen die vrij kunnen denken, bewegen en praten ervan bewust maken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, want juist wij kunnen een stem zijn voor de onderdrukte vrouwen die dit niet kunnen.
Al 43 jaar worden de vrouwen onderdrukt en gesluierd in Iran. Na de dood van Masha Amini, door mishandeling omdat ze haar hoofddoek niet goed had zitten, gaan mensen daar massaal de straat op. Vrouwen doen hun hoofddoek af en verbranden deze met gevaar voor eigen leven.
Door deze expositie wil ik de strijd in Iran voor 'vrijheid' onder aandacht brengen.
Het geeft kracht aan alle onderdrukte vrouwen om door te zetten omdat ze gehoord en gezien worden.
De Iraanse jonge vrouwen zijn een voorbeeld voor alle vrouwen in de wereld. Het is inspirerend te zien dat zij niet bang zijn om te strijden.
Alleen als jij en iedereen die in deze vrijheid gelooft deze krachtige gedachte steunt kan dit gaan lukken! Kom op voor jezelf, maar ook voor andere vrouwen en geloof in de kracht van de vrouw.
Mahsa Amini, was een Iraanse vrouw die in Teheran werd gearresteerd wegens het niet goed dragen van haar hoofdoek (hijab) Tijdens haar politiehechtenis is ze onder ‘verdachte omstandigheden’ overleden. Dit heeft een golf van protesten in heel Iran veroorzaakt. Mensen over de hele wereld reageerden geschokt op haar dood. Mahsa Amini heeft samen met protestbeweging Vrouwen, Leven, Vrijheid de postuum Sacharovprijs gekregen, dit staat voor de belangrijkste mensenrechtenprijs in de EU.
Actrice Farahani werd in januari 2012 verbannen uit Iran wegens een naaktfoto van haar in een Frans tijdschrift. Farahani wilde met de foto protesteren tegen vrouwenonderdrukking in het Midden-Oosten. Ze was het land eerder ontvlucht, omdat er steeds strengere eisen aan de filmindustrie werden opgelegd. Ze verteld haar verhaal in de documentare film Sānsūr
I painted a portrait of Maria to give her a face and voice to the world. Maria Ghavasieh’s life was marked by loss and tragedy. Orphaned young, she pursued her love for music in secret. During the 2022 protests, she was arrested and tortured to death. Her final, poignant words reflect her isolation: “I am so alone that even if I die, no one will come for my body.”
Gevlucht uit in Iran en woont nu in Nederland ze doet haar verhaal in de documentaire film Sānsūr
Portret van Topatleet Kowsar Mahbanou Khoshnoudi-Kia Iraanse vrouwelijke boogschutter die met de Olympische spelen 2021 in Azië zilver medaille🥈won. Ze verloor haar linkeroog een jaar geleden nadat ze was neergeschoten door de Iraanse veiligheidspolitie tijdens een anti-hijab-protest. Ze zei: “Ik ben nooit verdrietig over wat er is gebeurd. Ik ben wat dingen kwijtgeraakt, maar ik heb veel gewonnen”
Dr. Aida Rostami, 36 jr een arts die de demonstranten behandelde,
werd ontvoerd voor het ziekenhuis waar ze werkte, gemarteld en vermoord door het regime van de Islamitische Republiek in Iran. Haar handen waren gebroken, haar gezicht was verpletterd en een van haar ogen ontbrak. Ze bood onofficieel medische hulp aan gewonde demonstranten in hun huizen.
Sarina Esmailzadeh 16 jaar. Ze ging naar een middelbare school voor hoogbegaafde studenten en kon naast haar moedertaal Perzisch Engels en Frans spreken. Sarina was een YouTuber die video's maakte waarin ze sprak over onderwerpen als muziek, eten, school en de beperkingen voor vrouwen in Iran. In één van haar video's verklaarde ze: "Niets voelt beter dan vrijheid". In een andere video zei ze: "We zijn niet zoals de vorige generatie 20 jaar geleden, die niet wist hoe het leven buiten Iran was.” In haar laatste video zong ze mee met "Take Me to Church" gezongen door Hozier en zei ze: "Mijn thuisland voelt als in ballingschap". Op 23 september zou Esmailzadeh een protest met vrienden hebben bijgewoond en daarna niet naar huis zijn teruggekeerd.
Iraanse psychologe uit Kerman, Iran. Tijdens de ‘Woman life freedom” opstanden nam ze, net als veel andere Iraniërs, deel aan dagelijkse straatdemonstraties. Op 15 november 2022 veranderde haar hele leven. Tijdens een demonstratie werd ze neergeschoten met een kogel van dichtbij, waardoor ze blind werd aan haar rechteroog. Ze onderging twee operaties in Iran, waardoor ik vrijwel blind werd. Mijn behandelteam adviseerde echter een hoornvliestransplantatie om het gedeeltelijke gezichtsvermogen in mijn rechteroog te herstellen. Ze is gevlucht uit Iran en ondergaat nu verschillende operaties.
De beroemde actrice houdt op de foto een protestbord vast met de tekst 'Vrouwen, Leven, Vrijheid'. Ze is opgepakt en wegens haar bekendheid op borgtocht vrijgelaten. Anders dan sommige actrices uit Iran koos ze er bewust voor om het land niet te verlaten. ‘De rest van wereld heeft mij minder hard nodig dan Iran, zo voelt het.’. ‘Ik blijf’, schreef de Iraanse steractrice op Instagram, ‘en zal je recht in je ogen aankijken als ik mijn rechten opeis, net als alle gewone mensen’.
Ze blijkt in de gevangenis vergiftigd te zijn en leidt nu een onbekende ziekte.
Nika Shakarami 16 jaar, verdween 20 september 2022 in Teheran nadat zij had meegedaan aan een protest waarbij ze haar hoofddoek af doet en verbrand. Ze liet weten dat ze achtervolgd werd door de politie. De familie kwam er tien dagen later achter dat het lichaam van Nika in het mortuarium van een gevangeniscomplex lag. De familie mocht in het mortuarium het gezicht van haar slechts een paar seconden zien en de rest van haar lichaam niet. In een document van een lijkschouwer staat dat Nika stierf door meerdere verwondingen, die ze opliep na geslagen te zijn met een hard voorwerp. Het lichaam van het meisje werd overgebracht naar het geboortedorp van haar vader maar zou later door de Iraanse geheime dienst zijn verplaatst en begraven op zo'n 40 kilometer van het geboortedorp.
De 20-jarige Hadis werd gedood door zes kogels in haar lichaam. De kogels werden afgevuurd door de politie van de Islamitische Republiek Iran. Voor de fatale schietpartij is te zien hoe deze vrouw zonder hidjab haar blonde haren in een paardenstaart doet en dan de straat op trekt. De beelden staan inmiddels symbool voor de protesten.
Armita Garawand belandde 1 oktober 2023 in het ziekenhuis na een incident met de zedenpolitie in een metrostation in Teheran. Het meisje van 16 jaar werd te hard aangepakt door de zedenpolitie omdat ze geen hoofddoek droeg. Zo hard dat ze in een coma belandde. Op 22 oktober 2023 werd het meisje hersendood verklaard. Op 28 oktober 2023 is ze overleden in het ziekenhuis.
De opbrengst bij verkoop van deze portreten wordt gebruikt
voor nieuw werk en projecten ten behoeve van 'Woman life freedom'.