Woman life freedom

De vrouwelijke portretten, waaronder vrouwen uit Iran, zijn gemaakt met behulp materialen uit de natuur waarmee ze een verband legt tussen haar eigen verbondenheid met vrijheid en het symboliseren van èchte vrijheid. 

Het wordt tijd dat vrouwen over de hele wereld voor elkaar opkomen voor vrijheid en tegen onderdrukking. Ook hier in Nederland. Vrouwen die vrij kunnen denken, bewegen en praten ervan bewust maken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, want juist zij kunnen een stem zijn voor de onderdrukte vrouwen die dit niet kunnen.

Al 43 jaar worden de vrouwen onderdrukt en gesluierd in Iran. Na de dood van Masha Amini, door mishandeling omdat ze haar hoofddoek niet goed had zitten, gaan mensen daar massaal de straat op. Vrouwen doen hun hoofddoek af en verbranden deze met gevaar voor eigen leven. 

Door deze expositie wil ik de strijd in Iran voor 'vrijheid' onder aandacht brengen. 

Het geeft kracht aan alle onderdrukte vrouwen om door te zetten omdat ze gehoord en gezien worden.

De Iraanse jonge vrouwen zijn een voorbeeld voor alle vrouwen in de wereld. Het is inspirerend te zien dat zij niet bang zijn om te strijden.

Alleen als jij en iedereen die in deze vrijheid gelooft deze krachtige gedachte steunt kan dit gaan lukken! Kom op voor jezelf, maar ook voor andere vrouwen en geloof in de kracht van de vrouw.

 

 


Sarina Esmailzadeh

Sarina Esmailzadeh 16 jaar

Ze ging naar een middelbare school in Karaj voor hoogbegaafde studenten en kon naast haar moedertaal Perzisch Engels en Frans spreken.

Esmailzadeh was een YouTuber die video's maakte waarin ze sprak over onderwerpen als muziek, eten, school en de beperkingen voor vrouwen in Iran. In een van haar video's verklaarde ze: " Niets voelt beter dan vrijheid". In een YouTube-video die op 22 mei werd gepost sprak ze over beperkingen voor vrouwen in Iran en de behoefte aan vrijheid. In een andere video zei ze: " We zijn niet zoals de vorige generatie 20 jaar geleden, die niet wist hoe het leven buiten Iran was." In haar laatste video op Telegram zong ze mee naar "Take Me to Church" gezongen door Hozier en zei ze: " Mijn thuisland voelt als in ballingschap".

Op 23 september zou Esmailzadeh een protest met vrienden hebben bijgewoond en daarna niet naar huis zijn teruggekeerd. Na haar dood werden haar video's online gedeeld en de video van haar zingende met het Hozier-lied werd op grote schaal gedeeld.
Tarane Halidoosti

De beroemde actrice houdt op de foto een protestbord vast met de tekst 'Vrouwen, Leven, Vrijheid'. Ze is opgepakt en wegens haar bekendheid op borgtocht vrijgelaten . Ze mag geen films meer maken.Nika Shakarami

Nika Shakarami 16 jaar, verdween 20 september 2022 in Teheran nadat zij had meegedaan aan een protest. Dit naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, door haar hoofddoek te verbranden. Ze liet weten dat ze achtervolgd werd door de politie. De familie kwam er tien dagen later achter dat het lichaam van Shakarami in het mortuarium van een gevangeniscomplex lag. De familie mocht in het mortuarium het gezicht van Shakarami slechts een paar seconden zien en de rest van haar lichaam niet.

De BBC zegt in het bezit te zijn van een document van een lijkschouwer waarin staat dat Nika stierf door meerdere verwondingen, die ze opliep na geslagen te zijn met een hard voorwerp. Het lichaam van het meisje werd overgebracht naar het geboortedorp van haar vader, maar zou later door de Iraanse geheime dienst zijn verplaatst en begraven op zo'n 40 kilometer van het geboortedorp.Hadis Najafi

De 20-jarige Hadis Najafi werd gedood door zes kogels in haar lichaam. De kogels werden afgevuurd door de politie van de Islamitische Republiek Iran. Voor de fatale schietpartij is te zien hoe deze vrouw – zonder hidjab – haar blonde haren in een paardenstaart doet en dan de straat op trekt. De beelden staan inmiddels symbool voor de protesten.Mahsa Amini

Mahsa Amini, ook bekend als Jina Amini, was een Iraanse vrouw die in Teheran werd gearresteerd wegens het niet goed dragen van Hijab. Tijdens haar politiehechtenis is ze onder ‘verdachte omstandigheden’ overleden. Dit heeft een golf van protesten in heel Iran veroorzaakt. Mensen en regeringen over de hele wereld reageerden geschokt op haar dood. Mahsa Amini heeft samen met protestbeweging Vrouwen, Leven, Vrijheid de postuum Sacharovprijs gekregen, dit staat voor de belangrijkste mensenrechtenprijs in de EU. Armita Garawand

Armita Garawand belandde 1 oktober 2023 in het ziekenhuis na een incident met de zedenpolitie in een metrostation in Teheran. Volgens mensenrechtenactivisten werd het 16-jarige meisje te hard aangepakt door de zedenpolitie omdat ze geen hoofddoek droeg. Zo hard dat ze in een coma belandde. Op 22 oktober 2023 werd het meisje hersendood verklaard. Op 28 oktober 2023 is ze overleden in het ziekenhuis. 

 De opbrengst bij verkoop van deze portreten wordt gebruikt

voor nieuw werk en projecten ten behoeve van 'Woman life freedom'.